welkom | kennismaking | achtergrond | groepen | instrumenten | academy | workshops | in beeld | links                                             [inloggen leerlingen]
         
 

Verdieping in muziek

Muziek maken is leuk, ontspannend en mooi. Maar wat maakt dat muziek klinkt? En waarom swingt een ritme wel of niet? Hoe komt dat bepaalde muziekstijlen bij elkaar passen? Wat is micro-timing en hoe kan ik dat verder leren en beheersen? Hoe kan ik mijn eigen muzikale ideeen omzetten in daadwerkelijk complete djembéritmes? Aan deze en andere vragen besteedt Leon aandacht bij de Rondomtrom Academy, dé Hoge Schoolopleiding van Rondomtrom en een nieuwe uitdaging waarin hij zijn muzikale kennis van het conservatorium verder kan delen.

De Academy is er voor beginnende en gevorderde leerlingen die zich graag verder willen verdiepen in muziek. Die meer willen weten over het ritme, de motoriek, de klank en het spel van de djembé. Die  speltechniek en klankbalans als uitdaging ziet die altijd te verbeteren is. En die bovenal zichzelf willen verbeteren als leerling, speler of docent. Hierdoor wordt het mogelijk djembémuziek nog beter te begrijpen. De Academy is een intensieve opleiding, die je pas kunt volgen als je de nodige kennis en ervaring hebt met het djembéspelen, al dan niet bij Rondomtrom.

Met ingang van het najaar 2011 werken we met één afdeling, nl. de: Hoofdopleiding.

Enkele reacties van leerlingen die tot nu toe de Academy volgden:
"Ik heb jaren djembélessen gevolgd en een groot aantal ritmes geleerd en daar veel plezier aan beleefd. Op een gegeven moment miste ik wat uitdaging in mijn spel en was op zoek naar verdieping. De Academy was het antwoord! Ik heb ontzettend veel geleerd en plezier gehad. Er wordt gelet op je techniek, ritmes worden van alle kanten bekeken en doorgespeeld op verschillende manieren. Je leert om de groep te leiden, wat wil zeggen opstarten, beëindigen en aangeven van het tempo. Ook de doun doun met bel is aan bod geweest. Leon heeft veel kennis van zaken en hij heeft nog het nodige voor ons in petto. Ik zie uit naar het volgende blok. Het is meer dan de moeite waard!"
Marian Zwartepoorte, Goes (leerlinge Hoofdopleiding)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Het ontstaan van de Rumba Peco
"Afgelopen zaterdag (26 juni 2010) was het dan eindelijk zover, onze eerste voorstelling voor echt publiek! Wat mochten we een applaus ontvangen zeg en wat waren we trots. En het was niet zomaar een voorstelling, maar de première van het allernieuwste ritme, Rumba Peco. Dit natuurlijk uitgevoerd door het wereldberoemde duo de Peconootjes, Cor en Petra o.l.v. de oppernoot Leon.
Ruim een half jaar geleden kregen we tijdens de Academyles de opdracht om de Rumba eens zo te veranderen dat de typische kenmerken blijven bestaan, maar er toch een nieuwe versie van de Rumba ontstaat. Aangezien de lessen heel interessant en medecursisten erg gezellig zijn, is het geen enkele moeite om op andere dagen dan tijdens de Academyles, aan de slag te gaan met de opdrachten of om iets nog eens samen te oefenen (dit wil trouwens niet zeggen dat dit noodzakelijk is als je aan de Academyles wilt beginnen hoor. Wij breiden de gezelligheid van de zaterdag alleen maar uit naar andere dagen in de week).
Wij met het resultaat weer terug naar de volgende Academyles, waar we samen met Leon het resultaat eens kritisch bekeken en gespeeld hebben. Eventuele andere mogelijkheden nog bekeken en uitgeprobeerd, voordat we de definitieve versie vastgelegd hebben. Vervolgens weer naar huis met de opdracht om hierbij een intro te maken. Dit werd dan vervolgens per les uitgebreid met een break en een slot, waarna het eindresultaat de Rumba Peco is geworden.
Tussendoor natuurlijk ook o.a. aan de spel- en schrijftechniek gewerkt, voordat we klaar waren voor het eerste echte optreden. Nu is het nog wachten op een doorbraak bij de X-factor. Voor boekingen en reserveringen informeer bij onze manager Leon."
Groetjes, Petra Schouwenaars, Roosendaal (leerlinge Vooropleiding)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Al een aantal jaren volg ik bij een Afrikaanse docent djembelessen. Daarbij ligt het accent op het naspelen van traditionele ritmes. Ik wilde daarnaast ook graag kunnen begrijpen hoe een ritme in elkaar zit, wat meer theoretische ondergond dus. Daarom volg ik sinds een jaar ook de lessen van Leon. Hij leert je hoe je op de djembe en de doundouns, samen met anderen, een ritme op kunt bouwen en kunt analyseren waarbij er voldoende tijd is om de verschillende partijen rustig en goed te oefenen terwijl je leert van rol te wisselen en op elkaar in te spelen. Ook heb ik de basisbeginselen van het notenschrift geleerd, hoe je daarmee een ritme kunt vastleggen en heb nu inzicht in waarom de ene maatsoort zo anders klinkt dan de andere. Tevens krijg je tips om je techniek te verbeteren. Ik heb het afgelopen seizoen al veel bijgeleerd en kijk weer uit naar de start van de lessen in oktober
Gerrit van Middelkoop, Warnsveld. (leerling  Hoofdopleiding)   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


   

   

       Slagwerkschool Rondomtrom     Postadres:  Willem Barentszstraat 8, 4702 TE Roosendaal     Telefoon:  (0165) 55 28 86     E-mail:  benl@rondomtrom.com